2 Şubat 2012

Uçuşu iptal olan yolcuların hakları neler, ne yapmalılar?

Kış nedeniyle yaşanan uçuş iptallerinde yolcuların birçok hakkı bulunuyor. Yeni yönetmeliğe göre, havayolu şirketleri tüm yolculara yemek ve içecek vermekle yükümlü

Zorlu kış koşulları nedeniyle Türkiye genelinde yüzlerce uçuş iptal oldu. Uçuş iptalleri vatandaşları mağdur ederken, birçok kişi ulaşım konusunda sıkıntılar yaşadı.

Yolculara suyun bile para karşılığı verildiği haberleri basında yer aldı.

Peki uçuş iptalleri durumunda yolcular ne yapabilir?

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Sami Aksoy'un verdiği bilgiye göre, bu alandaki yeni bir düzenleme olan “Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik” 3 Aralık 2011 tarihli 28131 sayılı Resmi Gazete’de yayınlandı ve 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Türk menşeli havayolu işletmelerinin Türkiye’deki havaalanlarını iniş veya kalkış noktası olarak kullandıkları tüm uçuşlara uygulanıyor.

Uçuşun iptal edilmesi durumunda, yolcunun havayolu karşısında hangi haklara sahip olduğu, yönetmelikte açıkça düzenleniyor.

BİLET ÜCRETİNİ GERİ ALABİLİR

Uçuşun iptali durumunda ilgili yolcu öncelikle, bilet ücretini geri alma ve seyahatinin ilk başlangıç noktasına ilk fırsatta dönmeyi sağlayacak bir dönüş uçuşunun ücretsiz sağlanmasını talep hakkına sahip. Yolcu bunun yerine, en erken fırsatta son varış yerine güzergâh değişikliğinin sağlanması veya son varış yerine daha sonraki bir tarihte benzer taşıma şartları altında güzergâh değişikliğinin yapılmasını talep haklarından birini de seçebilir.

ŞİRKET YEMEK VERMEKLE YÜKÜMLÜ

Havayolu şirketi, uçuşu iptal edilen tüm yolculara, makul ölçüde sıcak ve soğuk içecekler, günün zamanına göre kahvaltı veya yemek ile ilave hafif ara yemeği, ayrıca süre kısıtlaması olmaksızın iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya e-posta hizmeti teklif etmekle yükümlü.

Yolcu uçuş değişikliği hakkını kullanmışsa bedelsiz olarak, otelde veya uygun bir konaklama tesisinde konaklama; havaalanı ve konaklama yeri arasında ulaşım hizmetlerinden yararlanma hakkını da sahip.

HAVA KOŞULUNDAN İPTALDE TAZMİNAT YOK

Yönetmelikte tazminatla ilgili hükümler de yer alıyor. Tüm tedbirleri almış olmasına rağmen olağanüstü haller sebebiyle uçuşun iptal edildiğini ispat ettiği takdirde, -ki mevcut meteorolojik durum bunu işaret ediyor- havayolu şirketi, sadece tazminat ödemekten kurtulur.

Havayolu şirketleri, uçuşun iptali durumunda yukarıda anılan hizmetleri, yolcularına teklif etmekle yükümlü. Hizmetten yararlanıp yararlanmama yolcunun takdirinde.

HİZMET SUNULMAZSA DAVA AÇILABİLİR

Yönetmeliğe göre şirketlerin, yolcularına, tazminat ve hizmet hakkı kurallarını belirleyen yazılı bir bildirim sunması gerekiyor. Eğer havayolu şirketi, yönetmelik ile getirilen yükümlülüklerini gereği gibi veya hiç yerine getirmezse (hakların bildirimi, tazminat verme, hizmet sunma) yolcu, adli yargıda genel başvuru hakkının yanı sıra, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de şikayet talebiyle başvurabilir. (Ntvmsnbc.com)

0 yorum :