24 Şubat 2011

Tatilde sizde Rus turistlerden şikayetçi misiniz?

Uzun ve yorucu bir yılın ardından dinlenmek ve eğlenmek için gittiğiniz tatilinizde, konakladığınız otelde ki Rus turistlerden siz de şikayet ediyorsanız bu yazıyı okumalısınız.

Almanya merkezli Holidaycheck.de sitesi, Rusya’da 2007’de kurduğu ‘şubesi’ Holidaycheck.ru sitesinin yöneticisi Angelina Nikolaenko, hem tecrübeli bir turizmci hem de iyi bir gözlemci.

Yapılan anketlere göre özellikle Alman turistlerin otellerinde neden mümkünse hiç Rus turist görmek istemediklerini ve Almanların Rus turistler hakkında neyi en çok şikayet ettiklerini ortaya çıkaran Holidaycheck, Angelina Nikolaenko’ya başlıkları sordu:

Otel büfesinde tabaklarına, yiyemeyecekleri kadar ve abartılı şekilde gıdaları üst üste yığıyorlar ve çoğu atılıyor

Nikolaenko: Doğru. Bunu yapıyorlar. Özellikle Sovyetler dönemini ve yeni dönemin ilk yıllarını yaşayan Ruslar, uzun yıllar için market ve mutfaklarda çok az seçeneklerle yaşamaları ve yemek yapmaları gerekti. Otellerde gördüklerinin tam tersi yani. Bu yeni ve heyecan verici bir dönem. Üstelik Rusları tanımak gerekir. Yemek, bir statü sembolüdür. Eve misafir geldiğinde, masa eğrilene kadar yemekle doldurulmalı. Giydiğinden, saatinden, arabandan değil, akşam yemeğindeki seçeneklerden ölçülür zenginliğin ve misafirperverliğin. Ruslar evlerine döndüklerinde, otelin ve ülkenin özelliklerini iki cümleyle anlatırlar ama saatlerce, günlerce otelin büfesinden bahsederler. Bir de buna herşey dahil konsepti gereği, bütün yemeklerin önceden ödendiği gerçeğini eklerseniz, onları daha kolay anlarsınız.

Ruslar çok içki içiyor

Nikolaenko: Bu da doğru. Ama unutmayın ki, Ruslar, lokantaya gıda almak için gitmezler. Yemekten sonraki sohbet, daha sonraki eğlence ve en sonundaki dans etmek, giyinerek, hazırlanarak gittiğiniz akşam yemeğinin bir parçasıdır. Tabi bütün bu faaliyetlere alkollü içkilere refakat ediyor. Yani; hazırlanarak gelinen bir akşam yemeği, saatler süren bir birlikteliktir, saatler süren içki içmektir. Maalesef vatandaşlarım sınırlarını yanlış koyuyorlar. Yabancı yemek ve yabancı içki bir araya gelince, olan oluyor.

Animasyon programının çoğu Ruslara yönelik

Nikolaenko: Bu elbette otelin politikasıyla ilgili bir şey ama görüştüğüm otelciler şuna dikkat çekiyor: Animatörlerin davetine ve faaliyetlerine Ruslar çok daha fazla ve olumlu tepki veriyor. Dolayısıyla, olumlu tepki aldığınız yöne biraz daha eğliyorsunuz. Animatörlerin amacı, düzenledikleri aktivitelerin mümkün olduğu kadar çok kişinin katılmasıdır. Yani animasyon programlarının Ruslara daha çok eğilmesi, bütün turistlerin davranış farkından kaynaklanıyor, sadece otel, animatör ekibi veya Rus turistlerden kaynaklı değil.

Rus ve Almanlar bir gün otelde de dost olabilirler mi?

Nikolaenko: Henüz değil ama zaman içinde. Zira abartılı altın zincirler takan tipik Rus turistin imajı yavaş yavaş değişiyor. Eğitimli orta sınıf Rusların da yurtdışında tatil yapmasıyla birlikte görüntü değişmeye başladı. Holidaycheck sitemize gelen değerlendirmelerde, Rus turistler hakkındaki şikayetler giderek azalıyor, iki ülke turistleri arasındaki dostluklar kuruluyor.

0 yorum :