2 Eylül 2010

Tatilciler dikkat: Moskova içkiyi, Yunanistan sigarayı yasakladı

Gelecekte Moskova veya Yunanistan’a gitmeyi planlayanlar dikkat; bu haberi iyi okuyun.

Rusya'nın başkenti Moskova kent yönetimi tarafından alınan karara göre, alkolle ilintili suç oranını düşürmek için kentte geceleri votka ve diğer alkollü içeceklerin satışı yasaklandı.

Alınan karara göre, Moskova'daki marketlerde alkol derecesi yüzde 15'i geçen içkiler, 10.00-22.00 saatleri arasında satılabilecek.

Yetkililer, yasağın bugünden itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, yasaktan bar ve restoranların etkilenmeyeceğini kaydettiler.

Moskova'da alınan yasak kararının amacının alkol kullanımını azaltma, gençleri alkolden uzak tutma ve alkolden kaynaklanan suçları engelleme amacı taşıdığını kaydeden yetkililer, bu sayede alkolden kaynaklanan ölümlerde de düşüş beklediklerini ifade ettiler.

Yunanistan'da dün yürürlüğe giren yasaya göre, sigara yasağını ihlal edenler 50 (97 TL) ile 500 (975 TL) avro arasında para cezasına çarptırılacak ve isimleri polis siciline geçirilecek.

Sigara içilmesine izin veren işletmelerin de, 1500 avrodan (2 bin 926 TL) 10 bin avroya (19 bin 506 TL) dek çıkabilecek para cezalarına çarptırılması öngörülüyor. Lokanta ve kafe sahipleri ekonomik kriz dönemde, hükümetin kendilerini hedef aldığını söylüyor. Son bir yıl içinde ikinci kez ve daha sıkı bir yasak uygulamasını başlatarak sigara tüketimini düşürmeyi hedefleyen hükümetse kamu sağlığını korumayı amaçladığını vurguluyor.

Yunanistan’da Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nin de yardımıyla, çocuklara sigara karşıtı oyunlar dağıtılması da dahil, çok kapsamlı bir kampanya başlatılıyor. Ülkede 15 yaş üstü insanların yüzde 42’si sigara kullanıyor. Avrupa genelinde bu oran yüzde 29.

0 yorum :