25 Haziran 2010

MEMUR MAAŞIYLA KAÇ GÜN TATİL YAPILIR?


Hak-Sen'in araştırmasına göre,4 kişilik memur ailesi 4 yıldızlı bir otelde kişi başına günlük 90 TL'den toplam bin 80 TL ödeyerek yalnızca 3 günlük tatil yapabiliyor...

Maaşıyla geçen yıl dört gün tatile çıkabilen memur, bu yıl sadece üç gün tatil yapabiliyor. Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (Hak-Sen) araştırmasına göre, dört kişilik memur ailesi dört yıldızlı bir otelde her şey dahil kişi başına günlük 90 TL'den toplam bin 80 TL ödeyerek yalnızca 3 günlük tatil yapabiliyor.

Hak-Sen'in tatil araştırmasında üniversite mezunu, 10 yıllık, eşi çalışmayan iki çocuklu bir memurun ek ödeme ve aile yardımı dahil net maaşının bin 350 TL olduğu belirtilirken, bu maaşla dört kişilik bir ailenin dört yıldızlı bir otelde her şey dahil kişi başına günlük ortalama 90 TL'den toplam bin 80 TL ödeyerek 3 gün tatil yapabildiğine dikkat çekildi.

"Memur maaşıyla anca 17 gün geçinebiliyor"

Ayrıca dört kişilik memur ailesinin orta sınıf bir mağazadan bir defaya mahsus olmak üzere giyim ihtiyacını karşılamak için toplam bin 710 TL harcaması gerektiği ortaya çıktı. Sağlıklı bir beslenme için memurun aylık asgari mutfak masrafı 450 TL olarak belirlenirken, temizlik giderleri için ise 120 TL ödemesi gerektiği tespit edildi. Elektrik, doğalgaz, su, haberleşme ve ulaşım giderleri için 620 TL'lik harcama yapıldığı görülürken, iki çocuğun eğitimi için ise aylık 600 TL ödeme yapılması gerektiğine işaret edildi. Memurun giyim, sağlık, kültürel ve sosyal faaliyetler dışındaki temel giderler için aylık ortalama toplam 2 bin 322 TL ödemesi gerektiği de ortaya çıktı. Ailenin günlük ortalama giderinin 77 TL olduğunun hesaplandığı araştırmaya göre, memur maaşıyla asgari düzeyde olmak üzere 17 gün geçinebiliyor.

İnsani yaşamın maliyeti 2 bin 500 TL

Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, araştırmanın en temel ihtiyaçların baz alınarak yapıldığını belirterek, "Dikkate alınmayan diğer giderleri göz önüne alırsak dört kişilik bir ailenin insani yaşam maliyetinin en az 2 bin 500 TL olması gerekiyor. Bugün bin 350 TL maaş alan dört kişilik bir memur ailesi iki kişilik gibi yaşıyor" dedi.

0 yorum :