5 Eylül 2009

Kanarya adaları Türkiye´deki otelleri kopyalamaya başladı


Kanarya Adaları yıllar önce yığınlarca beton dökerek büyük oteller yarattı. Şimdiyse bu "yatak kaleleri" nin çoğu boş durmakta olup, Kanarya Adaları bu yılın ilk 7 ayında yüzde 14,7´lik bir düşüşü daha yaşadı. Çare arayan Kanarya Adaları şimdi wellness ve lüks otellerle Türkiye´yi kopyalamaya başladı.

Alman Stern adlı derginin haberine göre Kanarya Adası Gran Canaria´nın güney kıyısında yapılan bir gezi, adeta bir zaman gezisine benzemektedir, zira insan kısa bir süre içinde turizmin çağdaş tarihini yaşayabilir.

Görüntülerin arasında özellikle Playa del Inglés´de çarpık bir şekilde birbirine girmiş otellerle yeni ve iddialı bir turizm bölgesi olan Meloneras´taki kaliteli 5 yıldızlı oteller göze çarpmaktadırlar.

Oldukça küçük bir mekanda yapılan "tarih gezisi", turist beklentilerinin tarihini de öğretmektedir. Talebin büyük olup da konforun önemsiz sayıldığı 60lı ve 70li yıllardan işlerin tersine dönmeye başladığı günümüze kadar her dönemin örneğine rastlamak mümkündür.

Sayılar, Gran Canaria´daki krizin hangi boyutlarda olduğunu kanıtlamaktadırlar: 1999 yılında 3,1 milyon turist çeken ada, 2008´de ancak 2,7 milyon turisti ağırlayabildi. Stern dergisinin haberine göre nedenler açık: hem turistlerin beklentileri yükseldi, hem Türkiye gibi rakipler işini doğru yapıp bu beklentilere daha iyi cevap vermiş durumundalar.

Gran Canaria Türkiye´deki gibi büyük ve ilginç konseptlere göre yapılmış otel tesisleri, yemyeşil golf sahaları ve düzinelerce Wellness ve Spa tesisleri hizmete sokmaya başladı.

Kanarya Adaları Türkiye´yi kopyalayarak doğru yöne ilk adımı atmış – fakat yıllardan beri ucuz tatil ve emekli destinasyonu imajından çeken adanın durumu ne zaman düzeltebileceği henüz hiç kesin gibi görünmüyor.

0 yorum :