27 Ağustos 2009

Yurt dışı gezilerde pot kırmaktan kaçınmanın yolları

neden yapmamanız gerektiğini öğrenmek için tıklayınız

Fastenseatbelts.eu sitesi kültürler arası iletişimin yeni referans noktası olmaya hazırlanıyor. Sitede yurt dışı gezilerde pot kırmaktan kaçınmanın yolları üzerinde tavsiyelere yer veriliyor.

Birçok Avrupalı ziyaret ettikleri ülkelerin vatandaşları ile iletişim kurmanın zor olmadığını düşünebilir. Ancak iletişim örneğin Portekiz’de kırmızı mürekkepli kalemle yazdığınızda bir sorun olabilir. Çünkü bu ülkede kırmızı tükenmez kalem kullanmak kabalık olarak nitelendiriliyor. Öte yandan Yunanistan’da sokaklara tüküren insanlar canınızı sıkmasın. Hoş bir şey değil tabii ama tükürmenin şans getireceğine inanan Rumlar öyle düşünmüyor.

Projeyle bağlantılı “43 Film” derneğinin yöneticisi Barbara Iweins kimilerinin gittikleri ülkelerde kendi vatanındaymış gibi davranmaya devam ettiğini ve bunun sorun olabileceğini çünkü en ufak kültürel farklıların bile iletişim ve işbirliğine engel olabileceği uyarısında bulunuyor.

Brüksel merkezli 43 Film çalışanları farklı ülkelerde kurdukları ortaklıklarla bu fikri eyleme dönüştürmenin yolunu arıyor. Projeye Avrupa Komisyonu’nun Socrates-Lingua bölümü ve Fortis Banka ve Sigortacılık şirketi tarafından kaynak sağlanıyor.

Çok renkli Web sitesinde 35 görsel klip yer alıyor. Kliplerde bir ülkede nezaket kuralına uygun bir davranış bir başka ülkede kabalık olarak nitelendirilmesi resimleniyor. Örneğin, Polonya ve Romanya’da bir erkeğin tanıştırıldıktan sonra bir kadının elini öpmesi ona kur yapması anlamına geliyor. Vücut diline bir örnek olarak Bulgarlar başlarını yukarı ve aşağı salladıklarında bu hayır anlamına geliyor ancak birçok ülkedekinin tersine başın iki yana sallanması evet anlamına geliyor.

0 yorum :