31 Ağustos 2009

İtalya turistik bir değerini kirlilikten kaybetti

İtalya’nın filmlere, romanlara ve şarkılara konu olmuş turistik Kapri Adası'nda bulunan ünlü ‘Mavi Mağara’, gelen pis kokulardan dolayı turistlere kapatıldı.

İtalya’nın Napoli kenti açıklarında bulunan Kapri Adasının ünlü ‘Mavi Mağara’sı, her yıl on binlerce turisti çekmekle ünlü.

Yarısı su altında kalan mağaranın iç görüntüsü ve büyüleyici mavi rengi, sayısız filmlere doğal bir sahne olarak da hizmet verdi.

Birkaç haftadır suyun yüzeyinde gözlemlenen beyaz köpük tabakası, olacakların bir işaretiydi adeta. Turistleri de şaşırta beyaz köpük tabakasına karşı harekete geçmeyen yetkililer, bunu doğal sebeplere bağlamaya çalıştı.

Ama acı gerçek son bir haftada ‘su yüzüne’ çıktı: Adadaki tek yerleşim merkezinin atık suları mağara içine sızmış ve inanılmaz bir kokuya sebep vermeye başlamış.

Kısa süre içinde dayanılmaz bir hal alan pis kokular, turistlerin mağaraya girmelerine engel olmaya başladı.

Turistlerin de sağlığını düşünen yerel yetkililer, kokunun insan sağlığına zararlı olabileceğinden, dünyaca ünlü mağarayı ziyarete kapattılar.

Napoli Sağlık Müdürlüğü yetkilisi Alessandro Esposito, kirliliğin sebebini araştıracaklarını, engel olabilirlerse, mağarayı tekrar ziyarete açacaklarını açıkladı.

Bu ara, Kapri polisine gelen bir ihbara istinaden, Adada yaşayan iki şüpheli kişinin olayla ilgili sorgulandığını açıkladı.

Fethiye' de bulunan kendi "Mavi Mağara" mızın değerini bilelim.

0 yorum :