18 Ağustos 2009

Dupnisa Mağarası

Kırklareli’ nin Demirköy ilçesi Sarpdere köyü yakınlarında, turizme açılan 2 bin 720 metre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası’ nda yaklaşık 60 bin yarasa yaşıyor.
1995’te turizme kazandırma çalışmalarına başlanan 2 bin 720 metre uzunluğundaki Dupnisa Mağarası’ nın, yarasaların doğal yaşamlarını sürdürebilmesi için sadece 450 metrelik bölümü 2003 yılında turizme açıldı.

Yarasalar için " yer altı cenneti " niteliğindeki Dupnisa Mağarası, kuru, sulu ve kız mağarası olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Mağaranın gezilebilmesi için 270 merdiven kullanılıyor.

Turistler, Dupnisa’nın sadece " sulu " ve " kuru " mağara bölümlerini ziyaret edebiliyor.

Ziyarete kapalı " kız mağarasında " ise yaklaşık 60 bin yarasa yaşıyor. Gece mağaradan çıkan yarasalar, sinek ve böcekleri avladıktan sonra gün doğmadan " kız mağara " sındaki doğal yaşam alanlarına dönüyor.
Yılda yaklaşık 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mağaraya alt kısmından girildiğinde, " sulu mağara " dan akan derenin serinliğiyle karşılaşılıyor. Dışarıda hava sıcaklığı 24-30 dereceyken, " sulu mağara " da sıcaklık 10 derece oluyor.
Mağarada 200 metre kadar ilerledikten sonra merdivenle " kuru mağara " ya çıkıldığında ise soğuk hava yerini sıcağa bırakıyor. " Kuru mağara " bölümündeki sıcaklık, 16-17 derece civarında seyrediyor.
Dupnisa Mağarası’ nın " sulu mağara " bölümünden geçen su, Demirköy ilçesindeki Türk-Bulgar sınırı Rezve Deresi’ ne akıyor.
" Kuru mağara " yıl boyunca turizme açık tutulurken, " sulu mağara " sadece 15 Mayıs-15 Kasım arasında ziyaret edilebiliyor.


Yıldız Dağları’ nda yer alan, Trakya’ nın turizme açılan tek mağarası Dupnisa, Kırklareli’ ne 58, İstanbul’ a 230 kilometre uzakta bulunuyor.
İstanbul’ dan gelecek ziyaretçiler, Silivri, Çerkezköy, Saray, Vize yoluyla Pınarhisar’ a varmadan Poyralı köyü güzergahını veya Çorlu, Lüleburgaz yoluyla Pınarhisar’ ı geçtikten sonra Poyralı köyü güzergahını izleyerek mağaraya ulaşabiliyor.
Edirne yönünden gelenler ise Edirne, Kırklareli, Üsküp veya Pınarhisar yoluyla Poyralı köyü güzergahını izleyerek Dupnisa Mağarası’nı ziyaret edebiliyor.

Dupnisa Mağarası Günübirlik yada Haftasonu Tek Gece Konaklamalı 50 TL' den başlayan Turlar için Merlin Turizm' le irtibata geçebilirsiniz.

0 yorum :