21 Aralık 2012

Kapadokya’da 10 milyon yıllık gergedan fosili bulundu

10 milyon yıl önce Ürgüp İlçesi'nde yaşadığı belirtilen gergedan fosili bulundu.


Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürü Paleontolog Mevlüt Çoşkun, öğretim görevlisi Ayhan Yiğit ile Araştırma görevlileri Simge Gökkoyun ve Tuğçe Şener'den oluşan ekibin, Ürgüp'te yürüttükleri yüzey araştırma çalışmalarında, çok nadir rastlanan Gergedan(Ceratotherium Neumayri)'a ait olduğu düşünülen kafatası fosili bulundu.

Akdeniz Bölgesinde yaşadığı bilinen Ceratotherium Neumayri'ye ait kafatası fosilinin yanı sıra, aynı fosil yatağında Proboscidea (fil), Artiodactyla (çift toynaklılar) ve Carnivorlara (etçiller) ait çeşitli örnekler de bulundu.

Yüzey araştırmalarına başkanlık yapan Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Paleontolog Doç. Dr. Okşan Başoğlu, Geç miyosen döneme ait olan fosillerin yaklaşık 9- 10 milyon yıllık olduğunu ve bu türlerin de çalılık ve nispeten de ağaçlık, ormanlık olan bir ortamda yaşadıklarının bilindiğini ifade etti.

Doç. Dr. Başoğlu, Ürgüp ilçesine bağlı Sofular köyünde bir dere yatağında bulunan fosil alanında bilimsel kazı yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunulduğunu söyledi.

Doç. Dr. Başoğlu, dünyanın en zengin fosil yataklarından birine sahip olan Ürgüp ilçesi ile Gülşehir ilçelerine bağlı bazı köylerdeki yüzey araştırmalarının sürdürüleceğini belirtti.

 

0 yorum :