6 Ekim 2011

Bebek ve küçük çocuklarla uçak yolculuğu

Uçak yolculuğuna mı çıkacaksınız? Yanınızda bebeğiniz ya da daha büyük çocuklar da mı olacak?
Fatoş Şimşek' in çocuklarla uçarken yaşadığı tecrübeler sizin de işinize yarayabilir..


Lima Uluslararasi Havaalaninda gece yarisi 12 ucusunu beklerken uyuyakalan oglum..

Bebeklerle ve çocuklarla uçmak bazen büyük bir sınavdan geçmek gibidir.. İyi bir uçuş için bir yandan çocuğun ağlamadan sızlamadan yolculuk etmesini umarız, bir yandan kendi rahatımızı düşünürüz, diğer yandan çocuk ağlarsa yolcuların rahatsız olmasından endişe duyarız. Çoğu kez çocukla yola çıkınca olayları kontrol etmek mümkün olmaz.

Şöyle bir düşünün; uçağa binince etrafta çocuk var mı diye kaç kere etrafı kolaçan ettiniz? Eğer yakın koltuklarda çocuk ya da bebek varsa içinizden yakındığınız ya da yanınızdakine durumdan rahatsızlığınızı fısıldadığınız olmuştur. Çocukların uçak yolculuğu, özellikle uzun uçuşlarda zor ve sıkıntılı olabilir. Bunu ilk elden tecrübeyle biliyorum çünkü yıllardır iki çocuğumla -bebekliklerinden beri- uçak yolculukları yaparım. Kimi uçuşlar hasta ve huzursuz çocuklarımla zor geçmiştir ama iyi yolculuklarımızın sayısı da küçümsenemez.

Çocuklarla uçuş düşünenler için bir iki küçük ipucu paylaşabilirim. Yazılanları zaten biliyorsanız belki hatırlatmış olurum..

  • Öncelikle uçak biletini alırken erken davranın ki koltuk istediğiniz bölümde olsun. Küçük yolcularla yolculuk yaparken mümkünse arka taraflarda oturmakta yarar vardır çünkü tuvalete ve hosteslerin bulunduğu bölüme yakındır.
  • Çocuğunuz çok küçükse ve özel koltukta yolculuk yapacaksa uygun koltuk olup olmadığını sormalısınız. Eğer çocuk koltuğunun bağlanacağı özel bir kısım varsa bileti ona göre alırsınız.
  • Bazı ebeveynler uçuş sırasında çocuklarına sakinleştirici ilaç verirler. Bu tür ilaçlar kimi çocuklar üzerinde ters etki yapararak hiper-aktif hale getirebilir. Aslında sakinleştirici ilaç dediğim alerjiler için alınan şuruptan başka birşey değildir. Yine de sedatif ilaç vermeden önce lütfen çocuğunuzun doktoruyla konuşun.
  • Çocukların kulakları büyüklerinkinden daha hassas olduğu için iniş ve kalkışlarda daha fazla acı hissedebilirler. Bunu önlemek için bebeklere biberon veya emzik verilebilir ya da emzirilebilirler. Büyük çocukları oyuncaklarıyla meşgul edebilirsiniz. Biraz daha büyükler sakız çiğnerlerse kulaklarında sorun yaşamazlar.

Hem size hem diğer yolculara zevkli uçuşlar..

* Fatoş Şimşek' in okyanus ötesi yansımalar FüzyonBlog adlı sitesinden izniyle alınmıştır.

Yazının linki:

http://www.fuzyonblog.com/2011/10/05/bebek-ve-kucuk-cocuklarla-ucak-yolculugu/

0 yorum :