2 Kasım 2010

Irak’a uygulanan yolcu uçağı ambargosu 20 yıl sonra kaldırıldı

Bağdat'a Avrupa'dan ilk direkt uçak iniş yaptı!

Irak'ın başkenti Bağdat'a uluslararası ambargonun başladığı 1990'dan bu yana ilk defa bir Avrupalı havayoluna ait yolcu uçağının indiği bildirildi. İki başşehir arasında Air France tarafından yapılan ticari uçuşlar Irak'ın 20 yıl önce Kuveyt'i işgal etmesinin ardından askıya alınmıştı.

Fransız Aigle Azur tarafından işletilen Airbus 319 model uçak, Irak yerel saati ile sabah 6.00'da Bağdat Uluslararası Havaalanı'na indi. Uçakta Fransa ticaret bakanı Anne-Marie Idrac ve aralarında 40 Fransız işadamının da bulunduğu 111 yolcunun bulunduğu öğrenildi.

Fransa'nın Irak Büyükelçisi Boris Boillon, Pazar günü gerçekleşen uçuş öncesinde, "Bu uçuş, batıdaki bir başşehir ile Bağdat arasında 20 yıldan bu yana Avrupalı bir havayolu tarafından düzenlenen ilk tarifeli direkt uçuş olması sebebiyle tarihi öneme sahiptir." dedi.

İlk uçuşa katılan havayolu başkan yardımcısı Mezyen İcirudin, hattın ilk başta belki zarar edeceğini fakat orta vadede toparlayacağını söyledi. İcirudin, "Başlangıç zor olacak ve zarar edeceğiz. Fakat biz özel bir havayoluyuz ve inandığımız için bu hattı açtık. Orta vadede kar getirmesini bekliyoruz.' dedi.

Fransız-Cezayir asıllı İcirudin ailesine ait Aigle Azur havayolu Ocak 2011'den itibaren Paris Charles de Gaulle havaalanından Irak'a haftada iki defa uçacak.
Yetkililere göre Bağdat'a uçak bileti ekonomi sınıfında bin 265 euro, iş sınıfında (business) ise 2 bin 416 euro'yu bulacak.

Aigle Azur'un ayrıca kod paylaşımına gideceği ve Air France-KLM ile de Irak'ın başkentine uçmanın mümkün olacağı ifade edildi. Bağdat'a halen Avrupa'dan Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Körfez ülkeleri üzerinden ulaşmak mümkün.

0 yorum :