13 Eylül 2010

Türklerin Yunan Adalarına tamamen vizesiz girişi için çalışmalar başladı


Yunan Adaları, Türk turistleri tamamen vizesiz ağırlayabilmek için çalışma yapıyor.

Turizm gelirlerinde Çeşme üzerinden gelen Türk turistlerin önemli yer tuttuğu Sakız Adası yönetimi, yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılmasının ardından, bu kez de normal pasaportlu Türk vatandaşlarının, vize almadan birkaç günlüğüne de olsa adaya gelmelerini sağlamayı hedefliyor.

Schengen vize sistemine dahil olması nedeniyle, Yunanistan'ın AB tarafından uygulanan vize politikasından taviz vermesinin güç olduğunu dile getiren Sakız Vali Yardımcısı Litza Lykou, Sakız Valiliği, Turizm Bürosu ve Sakız Ticaret Odasının ortak çalışma yürüterek, AB ve Atina tarafından kabul edilebilecek bir ara formül önerisinde bulunduklarını söyledi.

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosluğunun vize işlemlerini hızla halletmesinin, vize ücretlerinin düşürülmesinin ve son olarak yeşil pasaportlara vize uygulamasının kaldırılmasının, Sakız'a gelen Türk turist sayısını artırdığını, ancak sayının hala istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Lykou, şunları ifade etti: ''Önerimizin kabul görmesi, karşılıklı ziyaretleri çok büyük ölçüde artıracak''.

Sakız Adası yetkililerinin Atina'ya sundukları önerinin, Türk vatandaşlarının pasaportlarının adaya girişte teslim alınmasını ve 2 ya da 3 günlük ziyaretin sonunda adadan ayrılırken teslim edilmesini içerdiğini anlatan Lykou, bu şekilde ziyaretçilerin Sakız'dan başka bir ülkeye geçmelerinin söz konusu olmayacağını ve Schengen sistemine aykırı hareket edilmemiş olacağını vurguladı.

Lykou, Türk turistlerin büyük bölümünün, deniz tatili yapmaktan çok, yeni bir yer keşfetmek, alışveriş yapmak amacıyla Sakız'a geldiklerini dile getirerek, bu nedenle adayı görmek isteyenler için 2-3 günün yeterli olabileceğini, Çeşme'ye tatile gelenlerin önemli bölümünün Sakız'ı da görmeden ayrılmayacaklarını belirtti.

Sakız Ticaret Odası Başkanı Andreas Zannikos da, kısa süre önce Atina'da temaslarda bulunduğunu, konunun gündeme geldiğini ve Sakız'dan gelen öneriye sıcak bakıldığını söyledi.

Zannikos, ada ekonomisinin, diğer adalardan farklı olarak turizme dayalı olmadığını, denizcilik ve sakız üretiminin öncelikli olduğuna işaret ederek, turizm gelirlerinin artmasında yapılacak yeni düzenlemenin önemli rol oynayacağını kaydetti.

0 yorum :