6 Eylül 2010

Türkiye Rusya arası seyahatlerde vize neden kalkmadı?

İki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerde uygulanması beklenen vize muafiyeti, ‘İade’ sorununa takıldı.

Türkiye ve Rusya arasındaki vizesiz rejiminde sessizlik var. Vizesiz geçiş için, bir ülkede kaçak yakalananların diğer ülkeye iadesine ilişkin anlaşmanın onayı bekleniyor. Türk tarafı bu süreçte tüm onayları imza altına alırken, Rus tarafındaysa ise söz konusu süreç uzadı

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Ankara ziyareti sırasında imzalanan Türkiye ve Rusya arasında bir aylık vizesiz dolaşım anlaşması, hem Türkleri hem de Rusları heyecanlandırmıştı. Rus tarafında vizelerin kalkmasını sevinçle karşılayan Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze, bunun Türkiye'nin Rus turistlerine olumlu bakışın sonucu olduğunu söylemişti.

Anlaşma, Türkiye vatandaşlarının kalış süreleri bir ayı geçmemek üzere Rusya'ya turizm amaçlı vizesiz giriş yapabilmelerini, Rusya vatandaşlarının da Türkiye gümrük kapılarında ödedikleri 20 dolarlık vize ücretinin kaldırılmasını öngörüyor. Gelinen noktada, anlaşmaya göre Rusya ve Türkiye'nin vizeleri 27 Temmuz'da kaldırması gerekirken, iki ülke arasında hala vize rejimi devam ediyor.

Turkrus.com adlı internet sitesinin haberine göre Rusya'nın önde gelen turizm sitelerinden Tourinfo.ru, 'Türkiye ile hala vizeler kalkmadı' başlıklı bir haber yayınladı. Habere göre Rusya-Türkiye arasındaki vizesiz rejim anlaşmasının yürürlüğe girmemesinden Rus turistlerin de yakındığını yazdı. Bu arada Türkiye'de de pek çok kişi 'Rusya ile vizenin fiilen kalktığını' sanıyor.

Tourinfo.ru sitesi, vizesiz rejim anlaşmasının halen yürürlüğe girmediğine dikkat çekerek, 'Rus turistlerin hala Türk vizesi için para ödemeleri gerekiyor' diye yazdı. Türkiye'ye giden bazı turistlerin, vize için halen para talep edildiğini gördüklerinde şaşırdıkları belirtilen haberde, 'Turistler, tur paketi satın aldıkları acentelerin kendilerini bu konuda bilgilendirmemelerinden şikayetçi' denildi.

Rusya resmi turizm kurumu Rosturizm kaynaklarına göre vizesiz rejimin uygulanmaya konması için, bir ülkede kaçak olarak yakalanan vatandaşın diğer ülkeye iadesine ilişkin anlaşmanın onaylanması bekleniyor. Türk tarafı onay sürecini tamamladı. Bu aşamada Rus tarafının onayı bekleniyor. Pegas Turistik'in Genel Müdürü Anna Podgornaya, 'Herkes Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın cevabi kararını bekliyor' dedi.

TUROB Başkamı Timur Bayındır, Rusya'da bürokrasi ağır işlediği için henüz işlemlerin tamamlanmadığını belirtti. Bayındır, bunun Rus turistler için bir engel teşkil etmediğini, gelmek isteyenlerin kolaylıkla vize alarak Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, 'Vize kalktığında tabii bu ekstra bir teşvik olacak' diye konuştu. Bazı kaynaklar, Rusya'nın uzun yaz tatilinin ardından konunun sonbaharda gündeme geleceğini ve yıl sonuna kadar vizesiz rejimin uygulamaya girebileceğini belirtiyor.

0 yorum :