25 Eylül 2010

Martha Stewart Show’da müthiş Türkiye tanıtımı


Amerikalı ünlü TV yapımcısı, spiker, gurme ve yazar Martha Stewart’ın, ABD çapında yayınlanan ve 15 milyon seyirciye ulaşan popüler programı “Martha Stewart Show”da, 24 Eylül 2010 tarihinde, bir saatlik muhteşem bir İstanbul bölümü yayınlandı.

Her yönüyle ustaca hazırlanmış bölüm, İstanbul'un zengin tarihini, kültürel mirasını, doğal güzelliğini ve modern yüzünü oldukça çarpıcı bir biçimde yansıttı. Program, şov ekibinin, “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürlüğünce”, Haziran ayında, İstanbul ve Kapadokya'da 2 hafta boyunca ağırlanmaları sonucunda çekildi.

Stewart, 24 Eylül 2010 tarihli programın yayını esnasında, kameralar ve izleyiciler önünde, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Nihan Bekar'a, “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın vermiş olduğu destek ve gösterdiği olağanüstü misafirperverlik için” teşekkür etti. Ünlü programcı, Türkiye gezisi için, "daha önce yaptığım seyahatlerin hepsinden çok daha özel bir seyahat ve siz izleyicilerimi de bu farklı yolculuğa çıkarmak istiyorum" ifadesini kullandı. Ataşe Nihan Bekar da, Stewart'a kameralar önünde teşekkür etti ve kendisini yeniden ülkemize davet etti.

İstanbul bölümü, Stewart'ın Boğaz turuyla ve tarihi yalıların gösterimiyle başladı. Stewart, yaptığı Boğaz turundan çok etkilenirken, "İstanbul'da tekneyle açılmanın apayrı bir güzelliği olduğunu" belirtti. Bu gezinin arkasından Topkapı Müzesi’ne gelen ünlü televizyon yıldızı, Müzeyi gezerken, "dünya harikalarından biri" ifadesini kullandı. Mısır Çarşısı'nda, baharatların çeşitliliğinden ne denli etkilendiğini gizleyemeyen Martha Stewart, "bu çarşıda günlerimi geçirebilirim" dedi. Martha Stewart, çarşıda, lohusa şerbetinin, Türk kahvesinin tadına baktı ve Boğaza karşı yediği öğle yemeği sonrasında ikram edilen baklava için, "hayatımda yediğim en güzel baklava" ifadesini kullandı. Ayasofya'ya girerken, "hep ziyaret etmeyi hayal ettiğim bir müzeydi" diyerek, izleyicileri bu muhteşem hazineyi gezmeye davet etti. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl Ayasofya Müzesi’nde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları esnasında ortaya çıkarılan “kanatlı melek mozaiği” ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Sultanahmet Camii’nin mimarisinden de son derece etkilendiğini belirten yıldızın, İznik çinilerine özel bir ilgi gösterdiği görüldü.

Program süresince, ülkemiz, Hristiyanlığın geliştiği ve ilk dönem eserlerini verdiği bir coğrafya olarak tanıtıldı.

“Spa kültürünün kaynağının Türk Hamamı’nda saklı olduğuna” atıfta bulunan Martha Stewart, bu gezi vesilesiyle, “pastırmanın kaynağının da İtalya değil Türkiye olduğunu öğrendiğini” vurguladı.

Programda, “Türkiye’nin modern yüzü, dinamizmi, zengin tarihi ve kültürel değerleri” ABD’li izleyicilere başarıyla aktarıldı. Çekim boyunca, “Türkiye’de kendi alanlarında uzman kişilerin, Martha Stewart'a, gezisinin her bir noktasında rehberlik yaptığı” dikkatlerden kaçmadı. Martha Stewart'a, Boğaz turunda Osmanlı Sanatı Uzmanı Serdar Gülgün, Topkapı Müzesi’nde Anka Benli, Mısır Çarşısı’nda İstanbul Culinary Institute'un kurucusu Şef Hande Bozdoğan, Sultanahmet Camii'nde New York School of Visual Arts Öğretim Üyesi Peter Hristof, Ayasofya'da Müze Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Koray Durak eşlik etti. Ünlü yapımcıya, Boğaz'a karşı yediği öğle yemeğinde ise Zeynep - Metin Fadıllıoğlu evsahipliği yaptı.

360 derecelik panoramik görüntülerle İstanbul'u tanıtan programda, Martha Stewart'ın, kentin mimarisinden, tarihinden, kıtalararası kesişim noktası olmasından çok etkilendiği ve Ayasofya, Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı ve Boğaz’daki yalılar konusunda uzun tarihi açıklamalara yer verdiği görüldü.

Türkiye seyahatini Türk Hava Yolları first class ayrıcalığıyla gerçekleştiren ünlü televizyon starı, programda, THY’ye de özel olarak teşekkür etti.

Martha Stewart İstanbul bölümü, tekrar bölümleriyle ekranlara gelmeye ve ABD’li hedef kitlemizi ülkemize davet etmeye devam edecek. Yine aynı şov kapsamında, 1 Ekim 2010 tarihinde, Kapadokya segmenti ekranlara gelecek. Bunun yanısıra, Kapalı Çarşı'da yapılan çekimlerin, alışveriş içerikli ayrı bir program çerçevesinde yayınlanacağı yapımcılar tarafından bildirildi.

Bununla beraber, Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerini de kullanan ve sadece Twitter’da 1.700.000 civarında takipçisi olan Martha Stewart, ülkemize ve misafirperverliğimize hayran kalarak, çok olumlu izlenimlerle ülkemizden ayrıldığını hem televizyon hem de sosyal paylaşım siteleri üzerinden dile getirdi.

Bu yıl beşinci sezon çekimleri gerçekleştirilen ve bilhassa Amerikalı kadın izleyicilerin yıllardır ilgiyle izlediği program, ülkemiz dahil, Avustralya, Kanada, Japonya, Singapur, Dubai, Belçika, Yeni Zelanda gibi dünyanın birçok farklı ülkesinde de yayınlanıyor.

Programla ilgili videoya http://www.marthastewart.com/show/the-martha-stewart-show/the-istanbul-show adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

(Kaynak:Turkishny.com)

0 yorum :