6 Eylül 2010

Böyle olur Phuket Vejeteryan Festivali

Ekim’de Phuket’e gidecekler sakın "seks ve alkol" den bahsetmeyin.

8-16 Ekim arasında Phuket Adası’nda et ile beslenmek, alkol, seks kesinlikle yasak. Zira kutsal vejetaryen festivali başlıyor.

Taylandlıların kutsal şarkısı Maa Song gelecek ay bu halkın Tanrılarını yeniden ete kemiğe büründürecek ve dokuz gün boyunca sokaklar, meydanlar Vejetaryan Festivali’nin etkinliklerine sahne olacak.

Katılımcılar için festival dokuz gün boyunca seks ve alkolden tamamen uzak durmak ve katı bir vejeteryan diyetine sıkıca uymak anlamına geliyor.

Adeta kendinden geçmiş insanlardan oluşan tören alayları, kulakları tırmalayan havai fişekler, trafik kaosu, barışçıl ilahiler, ve vejeteryan beslenme bir tatil adası olarak Phuket’in esrarengiz yanını açığa çıkartacak.

Muhtemelen Phuket’in en çok bilinen beş festivalinin içinde en önemlisi olan vejetaryen kutlamaları 8-16 Ekim tarihleri arasında kutlanacak. Çin asıllı göçmenler de festivalin asli sahipleri olarak 8 gün boyunca sarı bayraklarla tören alaylarına katılacak, kutlamaların liderliğini yapacaklar.

150 yıldan daha eski bir geçmişi olan festival Ada’ya gelen Çinliler tarafından yaratılmış ve o zamandan bu yana aralıksız her yıl kutlanıyor.

8 gün boyunca her sabah ilk iş tören alaylarının sokakları doldurması oluyor. Güneş batarken binlerce genç tapınakların kutsal bölümlerinde bir araya geliyor. Adeta trans noktasına geçtikten sonra bir tür arınma olarak kendi kendilerine vurmaya başlıyor ve sakatlama noktasına geliyorlar.

Trans aşamasına geçtikten sonra çalmaya başlayan maa şarkısı bu gençleri doğaüstü güçlerle donatıyor ve kendilerini yaralayacak darbelerle dövmeye başlıyorlar. Bu uygulamanın, çevredeki diğer insanlardan kötü ruhları çekmek ve onlara şans getirmekle sonuçlanacağına inanılıyor.

Yabancı turistler yaralanmalar sırasında küçük şoklar yaşayabiliyor. Ama yerel halk bu gençlerin adadaki kötü ruhları söküp kendi bedenlerine hapsederek halka büyük bir hizmette bulunduklarına inanıyor.

İşin doğrusu bu kutsal şarkının etkisi ile bir nevi transa geçen gençlerin acı çekmedikleri ve aslında çok da derin yaralar oluşmadığı gözlemleniyor.

0 yorum :