23 Haziran 2010

Kıbrıs Türk Havayollarının yeni ortağı Atlasjet


Son yıllarda borç batağına giren Kıbrıs Türk Hava Yolları'nın (KTHY) Türkiye'den hangi şirketle ortaklık kuracağına ilişkin belirsizlik dün akşam saatlerinde Lefkoşa'dan gelen haberle giderildi.

KTHY Genel Kurulu dün yaptığı toplantıda, Atlasjet in teklifini daha uygun bulduğunu KKTC Bakanlar Kurulu'na bildirdi ve Bakanlar Kurulu da yedi saatlik toplantısının sonunda kararı onayladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı İrsen Küçük Atlasjet in, KTHY ye 5 yıl için işletme ortağı olduğunu açıkladı. Küçük, KTHY Genel Kurulu nun, “ülke ve KTHY menfaatine daha yakın gördüğü için '' Atlasjet in teklifini uygun bulduğunu da belirtti.

Yeni ortaklığın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü nün KTHY nin uçuşlarını önceki akşamdan itibaren 3 ay süreyle dondurmasıyla başlayan kaosu sona erdirdiği belirtiliyor. Bugünden itibaren Atlasjet in girişimiyle askıya alınan KTHY uçuşlarının yeniden başlaması bekleniyor. Daha önce KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, basına yaptığı açıklamada Pegasus Havayolları nın KTHY ye ortak olduğunu söylemişti. Pegasus ise KKTC devleti ile ortak havayolu şirketi kurulmasının söz konusu olduğunu ancak yeni şirketin kurulabilmesi için çok önemli konuların halen bilinmez durumda olduğunu açıklamıştı.

5 yıl şartı kabul gördü
Dün KTHY nin Ankara ya yapması gereken dört; İzmir, Adana ve Avrupa ya da ikişer seferi gerçekleştirilemedi. Toplamda 1500 e yakın yolcu mağdur oldu. KTHY ye ait uçakla Almanya nın Düsseldorf kentine gitmek isteyen 150 yolcu da Adana Havaalanı nda gün boyu mahsur kaldı. Akşam saatlerinde yolcuların başka uçakla Almanya ya gönderildiği duyuruldu.
Küçük ün açıklamalarının ardından Milliyet in sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner de, ortaklıkla ilgili detayları verdi. Ersan ın verdiği bilgiye göre Atlasjet in ortaklıktaki payı yüzde 50.01, KTHY nin payı ise yüzde 49.99 olacak. Değerlendirmeler sonucunda Atlasjet in önerilerinin daha makul olduğunu belirten Saner, “Pegasus da çok değerli bir şirket, ancak Atlasjet in önerileri Genel Kurul da kabul gördü. Pegasus un önerisinde ömür boyu ortaklık vardı, ancak Atlasjet in önerisinde 5 yıl süre var. 5 yıl sonunda şirket istenildiği takdirde, Kıbrıs Türk tarafına iade edilebilecek '' dedi.
Anlaşmaya göre, şirket ilk 6 ay boyunca KTHY, 6 aydan sonra ise Atlasjet adıyla uçuşlarını gerçekleştirecek. İlk yılın sonunda ise yeni bir şirket kurulacak ve o isimle yola devam edilecek. Yönetim Kurulu nda ise 3 Atlasjet, 2 Kıbrıs Türk tarafından üye yer alacak. KTHY nin 25 milyon lirası Sivil Havacılık a olmak üzere 150 milyon lira borcu bulunuyor.

0 yorum :