3 Şubat 2010

Erken rezervasyonda 'vazgeçersem param yanar' endişesi bitiyor

Avrupa'da turizmde erken rezervasyon oranı yüzde 65'leri bulurken Türkiye yüzde 40'lar civarında. Sektörün önde gelen firmalarından Etstur, erken tatil planlama alışkanlığını yaygınlaştırmak için sigorta uygulaması başlattı. 10-20 liralık ilave ücret ödeyen tüketici, tatil başlangıcından 3 gün öncesine kadar rezervasyonundan vazgeçerse parasının tamamını aynı gün içinde alabilecek.
İç turizmde bir türlü istenilen seviyeye çıkarılamayan erken rezervasyon sistemine yeni soluk geldi. Türkiye'nin ilk tur operatörlerinden Etstur, Mapfre Genel Yaşam Sigorta Şirketi ile işbirliği yaparak erken rezervasyon kampanyalarına seyahat sigortasını da ekledi. Buna göre aylar öncesinden rezervasyon yaptıran yerli turist, tatil gününe 72 saat kala planından gerekçe göstermeden vazgeçebilecek. Rezervasyonunu iptal edenlerden hiçbir ücret kesintisi yapılmayacak. Paraları, vazgeçtikleri gün anında kendilerine ödenecek. Erken rezervasyon sigortasının 10 ila 20 lira gibi cüzi bir bedeli olacak. Sigorta ücreti rezervasyon fiyatının içindeki yüzde 1'lik kısımdan oluşacak. Tatil yörelerindeki 130'dan fazla otel bu kampanyaya dahil oldu.
Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy ile Mapfre Genel Yaşam Sigortası Genel Müdürü Muhittin Yurt'un İstanbul'da tanıttığı proje Türkiye'de ilk kez uygulanacak. Amerika ve Avrupa'da ise oldukça eski bir geçmişe sahip. Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy, Batı'da erken rezervasyonun toplam tatil pazarından yüzde 65'lik bir pay aldığını, Türkiye'de bu tür güvenceler bulunmadığı için rakamın yüzde 40'larda kaldığını söyledi. Güven sorununun yanı sıra Türk şirketlerinin kurumsallaşamaması sebebiyle insanların aylar öncesinden tatillerini planlayamadığını, 1 Şubat'tan itibaren uygulamaya koydukları sigorta güvencesinin ise bu sıkıntıya derman olacağını ifade etti. Ersoy, "Yerli misafirlerimizin en büyük sıkıntısı olan 'param yanar, bir hastalık çıkar, kriz ortamı var' şeklindeki tedirginliklere tam anlamıyla son vermek için bu uygulamayı başlattık." dedi.
Firma, bu yıl erken rezervasyon dönemini dörde ayırdı. İlk dönem 1 Şubat-8 Mart arası. Bu tarihler arasında rezervasyon yaptıran yerli turistler yüzde 35 indirimden yararlanacak. Bu, 50 lira ile 300 lira arasında bir indirim anlamına geliyor. Sonraki mart, nisan ve mayıs ayları üç farklı dönem olacak ve her dönemde indirim oranı yüzde 5 düşecek. Mehmet Ersoy, sigorta dahil erken rezervasyonun yüzde 35 indirimle tüketiciye sunulacak olmasını, "Konseptini değiştirmeyen otel fiyatları geçen yıl ile aynı kaldığı veya yüzde 5 düşme yaşadığı için böylesine cazip bir fırsat sunuyoruz." diyerek açıkladı. Erken rezervasyon sistemi Türkiye'de 2003 yılında başlamıştı. O dönemde toplam tatil pastasında erken rezervasyonun payı yüzde 7'lerdeydi. Şimdi yüzde 40'lara ulaştı. Etstur da 2008 yılında 110 bin, 2009 yılında ise 135 bin kişiye erken rezervasyon yaptı. Şirket, toplamda da 400 bin vatandaşın tatiline aracılık etti. Firma, bu sene sadece erken rezervasyon ile 150 bin müşteri hedefliyor.
TURİZMCİLER DE sıkı DENETLENMELİ
Mehmet Ersoy, Sanayi Bakanlığı'nın bazı turizm tesislerine kestiği cezalara değinerek, "Türkiye'de turizm firmaları, bankalar gibi ciddi şekilde denetlenmiyor. Bu sebeple geçtiğimiz yıl 60 lira olan bir paketi, herhangi bir firma 180 lira olarak tanıtım üzerinden yüzde 50 indirim uygulayarak cazip bir teklif sunuyormuş gibi görüntü çiziyor." diye konuştu. Ersoy, sektöre ilişkin tüketicide şüphe uyandıracak hiçbir nokta kalmaması için bakanlığın ceza uygulamasını artırarak devam ettirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Zaman

0 yorum :