26 Aralık 2009

Beklenmedik Yeniyıl Tatili Çılgınlığı

Küresel kriz, işsizlik, kötü hava şartları; Hiç biri bizi etkilemişe benzemiyor: Türk vatandaşlarının yurtdışı tatil talebi iki katına çıktı .

Kriz fiyatları yüzde 30 geriletince 3 günlük yılbaşı tatilini fırsat bilen Türkler, Avrupa’ya akın etti.
Sadece seyahat acentası kanalıyla yılbaşında ortalama 6 bin Türk yurtdışına çıkarken bu yıl sayı 9-10 bine çıktı. Acentalar geçen yıla göre tatilci sayısının 2’ye katlandığını belirtirken bazıları gelen talep nedeniyle şimdiden turlarını kapattı.
Avrupa’da nerdeyse ulaşımı durma noktasına getiren kötü hava şartları yılbaşını yurtdışında kutlamak isteyen Türkleri etkilemedi, geçen yıla göre Avrupa’ya giden Türk turist sayısı ikiye katlandı. Yılbaşında ortalama 5-6 bin Türk seyahat acentalarıyla yurtdışında tatilini geçirirken bu rakamın 2009’da 9-10 bine çıkacağı öğrenildi. ETS’nin Avrupa’ya yönelik tüm turları şimdiden kapandı. Pronto Tour yaklaşık 700 kişiyi yılbaşında tatile götürürken 2-3 kat fazla talep alarak kapasitesini 1.500’e çıkardı.
Küresel finans krizinin de etkisiyle yurtdışındaki otel ve uçaklardan indirimli fiyatlar alan seyahat acentalarının bunu tur fiyatlarına da yansıtması sonucu geçen yıla göre yüzde 30’a varan indirimli seyahat imkanı talebi artırdı. Geçen yıl 800 Euro civarında olan Londra turunun fiyatı bu yıl 499 Euro’ya, 599 Euro’luk Roma’nın fiyatı 299 Euro’ya, 649 Euro’luk Madrid turu 299 Euro’ya gerilerken yılbaşı tatilinin 3 gün olması da Türk tüketicilerin rotasını Avrupa kentlerine çevirmesine neden oldu.
Yer olsa götürürüz
Pronto Tour Pazarlama Direktörü Sarp Özkar, bu yıl Roma, Prag, Budapeşte, Madrid turlarına inanılmaz bir talep geldiğini, geçen yılın 2-3 kat üzerinde satış yaptıklarını belirterek, “Yılbaşında 500-700 kişiyi yurtdışına gönderirken bu sayı 2009 için 1.500’e çıktı. Yerimiz olsa daha fazla kişi de giderdi. Tatilin Perşembe-Pazar arasında olması Avrupa kentlerine talebi artırdı. Uzak turlar tercih edilmedi” diye konuştu.
ETS Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Nilüfer Müstecaplıoğlu da şimdiden yurtdışı için yılbaşı turlarının kapasitenin dolması nedeniyle kapandığına dikkat çekerek, “Biz bu yıl Tunus, Fas gibi destinasyonlara çok da fazla talep beklemiyorduk ama inanılmaz bir ilgi oldu. Yerimiz olsa daha da satacağız” dedi.
Sicilya, Barselona ve Roma’ya birer uçak kaldıracaklarını hatırlatan Müstecaplıoğlu, ETS Tur olarak 1.000 kişiyi yurtdışına götüreceklerini şu anda ellerinde sadece KKTC’ye yönelik kısıtlı sayıda yer olduğunu ifade etti.
Hazırlıklarını yapmalarına rağmen bu yılbaşında bu kadar büyük bir ilgiye şaşırdıklarını da aktaran Müstecaplıoğlu, kriz nedeniyle oluşan uygun fiyatların da talebi etkilediğini sözlerine ekledi. Müstecaplıoğlu, Avrupa’da olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek aksaklıklara karşı hazırlıklı olduklarını, bayramda da yoğun sis probleminin yaşandığını ama bir şekilde aşıldığını da söyledi.
kaynak:tourexpi

0 yorum :