19 Ağustos 2009

İstanbul'da Ramazan 2009


AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı süresince Eminönü, Avcılar, Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Şirinevler, Büyükçekmece, Aksaray ve Taksim meydanlarında vatandaşlara iftar paketi dağıtımı yapacak.

İftar paketleri, hijyenik ortamda ambalajlı olacak ve menü etli yemek, pilav, ekmek, meyve suyu, hurma, zeytin, peynir ve reçelden oluşacak.

Belediye, ayrıca ''Eyüp Sultan Adak Kurban Kesim Merkezi'' aracılığıyla il genelindeki tüm hayır kurum ve kuruluşlarına ihtiyaçları kadar et dağıtımı yapacak.

-''SULTANAHMET'TE RAMAZANA MERHABA''-

Ramazan ayı ve şenliklerin vazgeçilmez mekanı Sultanahmet'te, 30 günde 361 etkinlik gerçekleştirilecek.

Sultanahmet'te, tarihi dokuyla uyumlu olarak tasarlanan 100 adet stant ve yaklaşık 600 kişilik amfitiyatro kurulacak. Gösterilerin ilk 20 günü akşam namazından sonra son 10 günü ise yatsı namazından sonra gerçekleştirilecek.

Ayasofya'nın önüne kurulacak ana sahnede ise ramazanın ilk ve son günü ile Zafer Bayramı'nda 10 bin kişilik konserler düzenlenecek. İlk gün, Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan, Zafer Bayramı'nda ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu, Dünya Kur'an okuma şampiyonu Mehmet Özcan Güneşdoğdu ve Fatih Belediyesi Mehter Takımı konser verecek.

Kadir Gecesi, Mısır'dan gelen Ahmet Mustafa Kamil önderliğindeki ''Eddep'' grubu, Kur'an tilaveti sunacak. Ramazan şenliklerin kapanışı ''40 Ney 1 Nefes'' konseriyle yapılacak.

Kurulacak küçük atölyelerde ebru ve hat sanatları, Almanca, İngilizce ve Fransızca olarak turistlere tanıtılacak. Meydana bağlanacak ''wi-fi'' internet ağıyla vatandaşlara ücretsiz hizmet verilecek.

-BEYOĞLU'NDA RAMAZAN-

Beyoğlu Belediyesi, ramazan ayında Hasköy'deki eski Galata Köprüsü'nde, Kasımpaşa'da ve Taksim Gezi Parkı'nda 7 bin 500 kişiye iftar yemeği verecek.

Belediye, ayrıca ihtiyaç sahibi 2 bin kişiye her gün yemek yardımı yapacak. Belediyenin Dolapdere ve Tophane semt konakları ile gezici aşevi ile dağıtım gerçekleştirilecek.

Beyoğlu Belediyesi'nin ramazan şenlikleri, Taksim Gezi Parkı'nda ve Hasköy'deki eski Galata Köprüsü'nde yapılacak. Her iki yerde kurulacak olan sahne ve ışık sistemleriyle ramazan şenlikleri, modern bir ortamda ve birbirinden değerli sanatçıların programlarıyla sürecek.

Hacivat-Karagöz ve kukla gösterileri ile 7'den 70'e herkes gülecek. Palyaçolar çocukları eğlendirirken, skeçlerle büyükler ramazan gecesinin eğlencesini yaşayacak. Çeşitli konserlerin yanı sıra Kadir Gecesi'nde ilahi korosu sahne alacak. İllüzyonistler her zamanki gibi izleyenleri şaşırtacak, akrobatlar heyecanlandıracak, sema gösterileri ise ramazan gecelerine ayrı bir güzellik katacak.

-EYÜP'TE TARİHİ OSMANLI MAHALLESİ-

Eyüp Belediyesi'nce, ramazan ayında Feshane karşısına ''Tarihi Osmanlı Mahallesi'' kurulacak.

''11 Ayın Sultanı Ramazan''ı karşılamaya hazırlanan Eyüp'te, ay boyunca her mahallede iftar yemeği verilecek ve özel programlar düzenlenecek.

Eyüp Belediyesi, bu yıl ilk kez ilçedeki bütün mahallelerde ayrı ayrı toplu iftar yemekleri düzenleyecek.

İftar yemeklerinin ardından düzenlenecek programlarda, tasavvuf müziği konserleri, semazen gösterileri, Karagöz-Hacivat ve ortaoyunu yer alacak.

Ramazanda, Eyüp Sultan Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, oruçlarını bu yıl çadır yerine Eyüp Sultan Meydanı'ndaki Tarihi Cülus Yolu'nda açacak. Eyüp Sultan Camisi'nin yanında, Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahların kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı, uzak seferlere çıkılmadan önce törenlerin düzenlediği bu tarihi mekanda kurulacak özel masalarda toplu iftar yemekleri yenilecek.

Ramazan ayında tarihi Feshane binası içinde de her gün ayrı programlar, iftar yemekleri düzenlenecek. Eyüp Belediyesi'nin kuracağı kitap çadırında, dini, tarihi kitap ve hediyelik eşya stantları yer alacak.

Eyüp Belediyesi, bu yıl vatandaşların ilgisini çekecek bir uygulamaya imza atarak, Feshane'nin karşısındaki caddeye Tarihi Osmanlı Mahallesi'ni kuracak.

Eyüp'e gelenler, iftar yemeklerini otantik minik ramazan evlerinde yiyerek, renkli etkinliklere tanıklık edecek. 5 dakikalık tarihi yolu yürüyenler, Eyüp Sultan'a ulaşıp ibadetlerini yapabilecek.

-ŞİŞLİ'DE 5 BİN KİŞİLİK İFTAR ÇADIRI-

Şişli Belediyesi, Mecidiyeköy ve Ayazağa'da kurulacak olan çadırlarda, ramazan ayı boyunca toplam 5 bin kişiye iftar yemeği verecek.

İftar masraflarını her gün bir iş adamı ya da bölgedeki hayırsever vatandaşlar karşılayacak.

Şişli Belediyesi her akşam, ilçenin gelir düzeyi düşük mahallelerine ve okul yurtlarına kumanya ile erzak dağıtacak.

Mecidiyeköy'e kurulacak olan iftar çadırı, her gün fasıl eşliğinde ünlü sanatçıları da ağırlayacak.

-GAZİOSMANPAŞA'DA SOKAK İFTARI-

Gaziosmanpaşa Belediyesi, bu yıl ikinci kez sokak iftarı düzenleyecek. Belediyenin 10 ayrı mahallede düzenleyeceği sokak iftarlarından yaklaşık 25 bin kişi yararlanabilecek.

İftar sofraları Küçükköy Şehit Mustafa Gümüş Parkı'nda başlayacak ve 5 Eylülde Bağlarbaşı Mahallesi Bağlarbaşı Caddesi'nde sona erecek. İftar öncesinde sunulacak sema gösterisinin ardından tasavvuf müziği dinletisi yapılacak, Gaziosmanpaşa Belediyesi Mehteran Takımı konser verecek.

Toplu iftar yemeklerini ardından Çocuk Tiyatrosu, Karagöz-Hacivat, kukla gösterileri ve ortaoyunu sahnelenecek.

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin ramazan aylarında bir geleneği haline gelen ''Kadın Sohbet Programları'', bu yıl da yine birbirinden değerli isimleri Gaziosmanpaşalı kadınlarla buluşturacak.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Teravih Sonrası Programları ile vatandaşların bilgilenmeleri ve eğlenmeleri için çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Bu etkinlikler, sohbet, şiir dinletileri ve çeşitli konserlerden oluşacak.

-BAYRAMPAŞA'DA RAMAZAN-

Bayrampaşa Belediyesi'nin iftar programları bu yıl da kapatılan Bayrampaşa Cezaevi'nde gerçekleştirilecek. ''Bereket Konvoyu'', 5'inci yılında ''Mostar'dan Mostar'a Balkanlar'da Ramazan'' sloganıyla Balkanlar yolculuğuna çıkacak.

Kültür ve sanat etkinliklerinin de olacağı, iftar sofralarının kurulacağı, çocuklar için özel eğlencelerin düzenleneceği ve yöresel gecelerin gerçekleşeceği 2 bin kişilik dev çadırda, ramazanın ilk günü sanatçı Uğur Işılak, vereceği konserle Bayrampaşalılarla beraber olacak.

Eski Bayrampaşa Cezaevi'ndeki ''Ramazan Meydanı''nda, Türkiye'nin en büyük lunaparkı kurulacak.

Bayrampaşa Belediyesi, ramazan ayı boyunca toplam 11 mahallede 11 program düzenleyecek. Davul ve manilerle, geçmiş ramazan günleri, artık unutulmaya yüz tutmuş komşuluk ilişkileri ve esnaf birliktelikleri tüm canlılığıyla tekrar yaşanmaya başlanacak.

-SARIYER'DE RAMAZAN-

Sarıyer Belediyesi tarafından ramazan ayı süresince günde 2 bin 500 kişiye iftar yemeği, 5 bin kişiye de erzak kolisi verilecek.

Şenliklerde ise Emre Altuğ, Volkan Konak, Songül Karlı gibi ünlü sanatçılar sahne alacak. Şenlik etkinlikleri kapsamında, Türk sinemasının son dönem filmlerinden ''Beyaz Melek'', ''Devrim Arabaları'', ''Gelibolu'', ''Girdap'', ''Takva'', ''Eve Giden Yol'', ''Güneşi Gördüm'' ve ''Deli Deli Olma'' gösterilecek.

Şenlikte, ayrıca tiyatro, fasıl grupları, mehter takımı, palyaço, çiftetelli ekibi, Hacivat-Karagöz, halk oyunları, kukla, sihirbaz, ateşbaz gösterileri ile yarışmalar ve ramazan sohbetleri yer alacak.

-SULTANGAZİ, BAĞCILAR VE KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYELERİ-

Sultangazi ilçesinde de 8 ayrı noktada ''çorba çeşmeleri'' kurulacak. 50. Yıl Mahallesi'nde 6 bin 500 metre karelik alana kurulacak çadırdaki iftar yemeğine yetişemeyen vatandaşlar, iftarlarını ''çorba çeşmeleri''nde açabilecek. Her noktada 1000 kişilik çorba dağıtılacak.

Yine belediyeye ait aşevi, evinden çıkamayan fakir vatandaşların evlerine yemek götürecek ve kumanya dağıtımı yapılacak.

Bağcılar Belediyesi, kuracağı iftar çadırında her gün 2 bin 500 kişiye iftar yemeği verecek. İftar menüsü, hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanacak.

Ramazan etkinlikleri, 24 bin metre karelik alan üzerinde gerçekleştirilecek ve 1250 metrekarelik kapalı alan olacak. Açık alanda ise kafeterya, kitap farı, otopark, 40 adet stant ve lunapark yer alacak. İftar programının ardından çadırda sosyal ve kültürel etkinlikler yapılacak. Alanlarında uzman bilim adamları, yazarlar, siyasetçiler çadır programlarına katılarak, gündemdeki konulara ilişkin sunumlar yapacak. Yine her akşam, tanınan sanatçılar konser verecek.

Küçükçekmece Belediyesi, Küçükçekmece Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ramazan ayında yardıma muhtaç 300 aileye sahur ve iftarda sıcak yemek dağıtılacak.

Küçükçekmece Belediyesi'nce hizmetine sunulan ''Yaşam Sevinci Merkezi'', yardıma muhtaç kişilere gıda yardımının yanı sıra, giyim, eğitim ve ev eşyası yardımında bulunacak.

-ÜSKÜDAR'DA RAMAZAN-

İstanbul'un Anadoyu Yakası'ndaki ilçelerin belediyelerinden Üsküdar Belediyesi, iftar geleneğini Üsküdar İskelesi ve ilçenin çeşitli mahallelerine kuracağı iftar çadırında sürdürecek.

Üsküdar sahilindeki ''Ramazan Sofrası''nın yanı sıra Harem Otogarı, Üsküdar Belediyesi Yemekhanesi, Bahçelievler ve Yavuztürk Mahalleleri ile Altunizade İETT Aktarma İstasyonu olmak üzere her gün 6 farklı noktada, toplam 20 bin kişiye iftar yemeği verilecek.

Üsküdar Belediyesi, ayrıca ilçede yaptığı yardımların dışında Ukrayna Kırım'da her gün ortalama 300 Tatar Türkü'ne de sıcak yemek yardımı yapacak. Bu yıl ilk kez ''Ramazan Şenlikleri'', Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

''Ramazanda Çocuk'' temasının ağırlıklı olarak işleneceği etkinliklerde, ramazan ayı süresince her gün çocuklar için eğlence düzenlenecek.

Etkinliklerde, ayrıca mehteran gösterileri, İstanbul sazendeleri, stand-up ve sinema filmi gösterimleri, tiyatral konserler, tasavvuf musikisi, şiir programları, çocuk tiyatrosu gibi etkinlikler ve ağırlıklı olarak Üsküdar'da eski ramazanların konuşulacağı konuk sohbetleri yer alacak.

-RAMAZAN ÜMRANİYE'DE BİR BAŞKA YAŞANACAK-

Ümraniye Belediyesi, hazırladığı birbirinden güzel etkinliklerle Ümraniyeliler'e unutulmaz bir ramazan daha yaşatacak. Ramazan ayı programında konserler, sahne gösterileri, tiyatro oyunlar, sohbetler ve birçok sürpriz etkinlik olacak.

Belediye tarafından geleneksel Türk mimarisine uygun tarzda hazırlanan ahşap evde gerçekleştirilecek etkinlerin bu yılki yeniliği ise çeşitli yörelere ait etkinliklerin yer alacağı hemşehri geceleri olacak.

Ümraniye'de faaliyet gösteren derneklerce, Anadolu'nun farklı yörelerine ait kültürler, ramazan gecelerinde sergilenecek. Her yörenin kendine has kültürel motiflerini taşıyan etkinlikler kapsamında Şile-Ağva, Ordu, Sivas, Rumeli, Çorum, Artvin, Van, Bolu, Yozgat, Rize, Çemişgezek, Erzurum, Erzincan, Giresun, Kastamonu ve Çankırı dernekleri geceler düzenleyecek.

Ramazan etkinliklerinin vazgeçilmezleri olan orta oyunu ve meddah gösterileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ümraniye'deki ramazan etkinliklerinin konuğu olacak. Bununla birlikte gölge, kukla, tiyatro oyunları, çeşitli sürpriz sahne gösterileri ile şiir dinletileri, her akşam iftar sonrasında Ümraniyelilerin ilgisine sunulacak.

Ümraniye Belediyesi, ramazan etkinlikleri kapsamında ayrıca ünlü yazar ve hatipleri ilçede ağırlayacak. Ömer Döngeloğlu, Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Mustafa Karataş, Dursun Ali Erzincanlı, Mehmet Talu, Yavuz Bahadıroğlu, Nihat Hatipoğlu, Vehbi Vakkasoğlu ve Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, sohbet ve görüşleriyle Ümraniyelilere hitap edecek.

-MALTEPE, PENDİK, TUZLA VE BEYKOZ'DA RAMAZAN-

Maltepe Belediyesi, bu yıl çadır kurmayacak. Onun yerine bazı mahallelerdeki lokantalarda ve camilerde iftar yemeği verecek.

Vatandaşların bu yıl daha sağlıklı ve hijyen şartlarda bir iftar geçirebilmesini sağlayacak Maltepe Belediyesi, ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere erzak dağıtımı yapacak.

Bu yıl ramazan etkinliklerine daha çok önem veren belediye, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek daha önceki yıllarda belediye binasının karşısındaki çadır kurulan alana, iftar çadırı yerine otantik Osmanlı evleri kuracak.

Etkinlik alanında konserler, Hacivat–Karagöz gibi kukla oyunları ve çeşitli animasyon gösterileri gerçekleştirecek. Ayrıca çocukların eğlenmesi için bir de lunapark kurulacak.

Pendik Belediyesi, bu yıl ramazan ayını sahilde bulunan etkinlik çadırında karşılayacak. İftar çadırında, günde 2 bin kişiye iftar yemeği vermeyi hedefleyen belediyenin menüsünde ana yemek, pilav, tatlı ve ayran olacak. Organizasyondaki tüm giderler hayırsever vatandaşlar tarafından üstlenilecek.

Beykoz Belediyesi, bu yıl iftar çadırı kurmayacak. Onun yerine her akşam bir mahallede 400 kişiye sıcak yemek dağıtımı yapacak. Belediye, ayrıca 5 bin ihtiyaç sahibine de erzak dağıtacak.

Beykoz'da her akşam belediyeye ait bir araç ''ramazan turu'' gerçekleştirecek. İftar öncesinde bir ilahiyatçı eşliğinde ramazanın önemine dair sohbet etkinliği düzenlenecek. İftar sonrasında da yine her akşam bir mahallede sinema gösterimi, ortaoyunu ve fasıl gösterileri yapılacak.

Tuzla Belediyesi, bu yıl ramazan ayında 4 ayrı noktada ortalama 100'er kişi kapasiteli iftar çadırı kuracak. Bu yıl ramazan ayı boyunca Tuzla'da Şifa Mahallesi'nin girişine, Evliya Çelebi Mahallesi'ne, Aydınlı Mahallesi'ne ve Orhanlı'da Mescit Mahallesi'ne iftar çadırı kurulacak.

Günde ortalama 3-4 bin kişiye iftar yemeği vermeyi planlayan Tuzla Belediyesi, ayrıca ramazan ayı boyunca 5 bin aileye gıda yardımı yapacak.

Tuzla Belediyesi, ay boyunca Sahil Tören Alanı'nda 2 dev otağ çadırı ile sanat çadırı kuracak. Sanat çadırında tiyatro, ortaoyunu, sergi, ramazan sohbetleri ve sinema gösterileri gerçekleştirecek.

0 yorum :