26 Ağustos 2009

Alanya'lı Ruslar'ın ibadet sorunu

Alanya'da yaşayan Ruslar, şugünlerde bir hayli dertli. Rusların bu sıkıntısının nedeni ilçede ibadet yapabilecekleri bir kilisenin bulunmaması...

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan Rus turistler, kilise istiyor. Koruma amaçlı imar planına göre kullanılamayan 5 kiliseden birinin ibadet yapabilmeleri için kendilerine açılmasını isteyen Ruslara Rus Dili Konuşanlar Derneği'nden de destek geldi. Dernek Başkanı Anjelika Anzhela, Türkler’in ve müslümanların inanç özgürlüğüne büyük önem verdiğini bildiklerini, ilçe genelinde bulunan yaklaşık 15 bin yerleşik yabancının ibadet yapacak kilisesinin olmamasının büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

Rus Dili Konuşanlar Derneği Başkanı Anjelika Anzhela, Türkler’in ve müslümanların inanç özgürlüğüne büyük önem verdiğini bildiklerini söylerken ilçe genelinde bulunan yaklaşık 15 bin yerleşik yabancının ibadet yapacak kilisesinin olmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Yerleşik yabancıların 3 binini Ruslar’ın oluşturduğunu anlatan Anzhela, ''Alanya her şeyiyle çok güzel. Maalesef ibadet yerimiz yok. Rusya'da camiler var ve orada yaşayan Müslümanlar rahatça ibadetlerini yerine getirebiliyorlar. Biz de onlarla aynı hakka sahip olmak istiyoruz. Şimdi evlerde ibadet yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Türk vatandaşı ile evlenen ve yaklaşık 6 yıldır Alanya'da yaşayan Ekaterına Gündüz'se Alanya'da yaşadığı için çok mutlu olduğunu ancak ilçede kilise bulunmamasının büyük eksiklik olduğunu belirtiyor.

5 yıldır Alanya'da yaşayan Yulya Çakır'da, ''Evlenerek Türkiye'ye yerleştim. Çocuğum da oldu. Çocuğumu götürmek için kilisenin olmasını istiyorum. Çocuğumun hem Hıristiyanlığı hem de Müslümanlığı tanımasını istiyorum. Alanya'da yerleşik olarak yaşayan çok Rus vatandaşı var. Herkes kilisenin açılmasını istiyor'' şeklinde konuştu.

Tatil için geldiği Alanya'ya yerleşen Tatyana Tsarkova'ysa Alanya'yı ikinci vatanı olarak gördüğünü söyledi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendilerine yardım etmesini istedi.

Alanya Kalesi'nde bulunan kiliseler, 1. Derece Arkeolojik Kentsel ve Doğal Sit Alanı içerisinde bulunduğu gerekçesiyle ibadete açılamıyor.

0 yorum :