23 Temmuz 2009

tatilvitrini.com skandalı ve perde arkası


tatilvitrini.com' dan rezervasyon yapan tatilcilerin Bodrum'da otele alınmaması ile başlayan olaylar, TÜRSAB'ın açıklaması ile yeni bir boyut kazandı. Ayrıntılar Nilgün ATAR'ın özel haberinde..

tatilvitrini.com ve bünyesinde yer alan Alban Turizm; geçtiğimiz günlerde ellerinde rezervasyon sözleşmeleri ve tahsilat makbuzlarıyla, Bodrum Gümbet teki Bellacasa Suits Otel in kapısında kalan tatilcilerin şikayeti ile gündeme geldi. Alban Turizm tarafından otele ödeme yapılmayınca odaları teslim edilmeyen tatilciler emniyet ve savcılığa giderek şikayetlerini yaptılar.

Alban Turizmin sahibi Zülfikar Serdar Alban ın, kendilerinden kaynaklı bir hesap numarası hatası nedeni ile sorun yaşandığını ancak 5 saatlik gecikme ile tatilcilerin odalarına yerleştiklerini ve tekne turu hediye edilerek sorunu çözdükleri yönündeki açıklamaları basında yer aldı.

TATILVITRINI.COM SEYAHAT ACENTASI MIDIR?
Tatile çıkan bu insanlar, emniyet-savcılık ziyareti ve 5 saatlik gerilimli bekleyişten sonra tekne turu armağanı ile çektikleri sıkıntıları atlatmışlar mıdır bilemiyoruz. Ancak şikayet bombardımanı TÜRSAB a ulaştığından, 21.7.2009 Tarihinde TÜRSAB resmi web sitesinde www.tatilvitrini.com ve Alban Turizm Foto Tem. Ür. Gıda İlet Bilg. San. Tic. Ltd. Şti. ile ilgili bir açıklama yer aldı.

Bu duyuruda söz konusu web sitesinin ve Alban Turizm firmasının TÜRSAB üyesi seyahat acentası olmadığı ifade ediliyordu.
Türsab ın açıklaması şöyle:

Önemli Duyuru
21/07/2009, TÜRSAB... Başkanlığımıza ulaşan şikayetler neticesinde; www.tatilvitrini.com adresli internet sitesi vasıtasıyla yapılan konaklama tesisi rezervasyonlarında, tüketicilerin konaklama bedellerinin tesislere ödenmemesi sebebiyle Tüketici Hukukundan doğan problemlerle karşılaşıldığı öğrenilmiştir.

Birliğimizce yapılan araştırma neticesinde www.tatilvitrini.com adresli sitenin veya bu site üzerinden yapılan rezervasyon sözleşmelerinde kaşesi bulunan Alban Turizm Foto Tem. Ür. Gıda İlet Bilg. San. Tic. Ltd. Şti. nin sahibi olduğu Birliğimiz üyesi herhangi bir seyahat acentası bulunmamaktadır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB)

TURIZMHABERLERI.COM ARAŞTIRDI:
www.tatilvitrini.com web sitesine girildiğinde ilk önce dikkati çeken “hizmette 14.yıl vurgusu... 14 yıl… seyahat acentası olarak mı?...olmadan mı?..Eğer öyleyse meydan bu kadar boş mu?...

Bu sorular ard arda yığılırken web sitesinde aradığımız sorunun cevabını buluyoruz: İşte tercih edilme nedenlerinin başında TÜRSAB ÜYESİ olduklarını belirten açıklama aynen şöyle :

NEDEN TATILVITRINI.COM
tatilvitrini.com Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) belgesiyle 14 yıldır Türk turizmine hizmet etmekte olan tatilvitrini.com Tur Acentası nın internetteki adresidir ve tüm Türkiye den Yurtiçi oteller, Yurtiçi turlar, mavi yolculuk, uçak bileti..vs hizmetleri sağlayabilmektedir.
http://www.tatilvitrini.com/neden_tatilvitrini_ucuz_oteller.htm

TÜRSAB ın “üyemiz değil açıklamasına karşın tatilvitrini.com web sitesinde yer alan bu açıklamalar karşısında kafalar karışıyor.

Kendisini TUR OPERATÖRÜ olarak tanımlayan tatilvitrini.com bu kapsamdaki açıklamaları ise hayli ilginç :Diğer tatil içerikli turizm firmalarından ve portallarından farklı olarak, tüm hizmetleri baştan sona kendisinin hazırladığını ve böylece tamamen kendi içindeki kontrol mekanizmasını doğru çalıştırabildiğini, bilgili ve tecrübeli bir tur operatörü olarak misafirlerin bütün ihtiyaçlarını birebir karşıladığını, müşteri memnuniyeti ile hizmet ettiğini belirtiyorlar.

FARK YARATIYORUZ!
En popüler web siteleri içinde ilk 300 arasında yer aldığını belirten tatilvitrini.com bu yükselişini pazarlama ve fiyatta, fark yaratan çalışmaları ile açıklıyor.

Dikkati çeken bir başka açıklama ise TEK MERKEZ başlığı altında şu cümlelerle ifade ediliyor:

tatilvitrini.com diğer tatil şirketlerinden çok fazla acentalık talep başvurusu almakta fakat tek merkez yönetim ile kalite kontrol mekanizmasını daha etkin kullanarak sıfır hata hedeflediği için başvuruları reddetmektedir.

HER İŞİ YAPARIM!
tatilvitrini.com un yapmakta olduğu tüm hizmetler şöyle sıralanıyor web sitesinde:

Otel rezervasyonları
Yurtiçi Kültür, günlük, dini, macera turu organizasyonları
Yurtdışı tur organizasyonları
Uçak bileti satışı, vize işlemleri
Fuar organizasyonları
Yurtiçi ve yurtdışı mavi tur
Hafta sonu turları
Bayii toplantıları
Şirket yıllık toplantıları
Açılış temel atma ödül organizasyonları
Tüm basın ve organizasyonlar
Tanıtım proje tasarımları
Personel motivasyon gezileri
Seminer organizasyonları
Davet ve açılış kokteylleri
Kongre organizasyonları
Kutlama ve özel geceler
Ürün tanıtım organizasyonları

TATILVITRINI.COM U ARADIK VE SORDUK!
İzmir Alsancak ta 3 katlı ofis, İstanbul Kadıköy call centerları ile her çeşit turizm faaliyetinde bulunan tatilvitrini.com a TÜRSAB Üyesi olup olmadıkları sorduk. Müşteri temsilcisi Zeynep hanım, bu konuya cevap verecek yetkilinin şirkette bulunmadığını, TÜRSAB üyesi olduklarını ifade etti ancak belge numarasını bilmediğini belirtti.

TÜRSAB SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU!
Konu ile ilgili olarak TÜRSAB Hukuk servisinden Av.Müge hanım ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede; tatilvitrini.com ve ALBAN Turizmin Türsab Üyesi seyahat acentası olmadığını, sürekli şikayet alındığı için dünkü açıklamayı yaptıklarını ve firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Ne yazık ki yıllardır turizm faaliyetinde bulunan tatilvitrini.com web sitesinin, şikayetlerin çoğalması sonucunda, hem tüketiciler hem de turizm sektörü açısından çok vahim bir konumda olduğumuzu gösteriyor.Üstelik internetteki paravan şirketlerin web siteleri üzerinden gerçekleştirilen turizm faaliyetleri örümcek ağı gibi tüm ülkeyi sarmış durumda.

1618 sayılı yasa hakkında bilgi sahibi olmayan tüketiciler tatillerinden ve paralarından olurken, en ağır bedeli yasalara uyarak çalışan seyahat acentaları ödüyor. Sürekli kan kaybı söz konusu…. Peki bu duruma kim engel olacak?..Denetimler ve yaptırımlar neden artırılmıyor? Bu sorular yetkililerden yanıt bekliyor.

NE YAPMAK LAZIM?
Yasal seyahat acentalarının web sitelerinde TÜRSAB logosu ve belge numarasını, isim ve açık adreslerini belirtmeleri gerekiyor.

TÜSAD Tüm Seyahat Acentaları Derneği olarak bu kapsamda internet üzerinde yaptığımız araştırmalarda gördük ki; yasal seyahat acentalarının birçoğu web sitelerinde bunu belirtmiyorlar. Oysa tatil tüketicisi açısından bu çok önemli bir farkındalık yaratacaktır. Tatile gitmek için incelediği web sitesinde,TÜRSAB logosu ve belge numarasını gördüklerinde bir güvence olacaktır. TÜSAD olarak şimdiye kadar görüştüğümüz acentalar, bu uyarımızı dikkate aldılar ve web sitelerine TÜRSAB logosu ve belge numarasını yerleştirdiler.
Bakınız: http://www.tusad.net/tr/internet-sitelerinde-seyahat-acentasi-unvani-belirtilmesi-ile-ilgili-aciklama/

TÜRSAB Avukatı Müge hanıma bu konuyu da ilettiğimizde; TÜRSAB bünyesinde yer alan seyahat acentalarının internet sitelerine yönelik böyle bir çalışma yapıldığını, 1-2 ay içinde açıklanacağı ifade etti.


Kaynak

0 yorum :